Γιατί Φυσικό Αέριο

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Έως και 44% εξοικονόμηση σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.
 • Έως και 70% εξοικονόμηση στο μαγείρεμα και στο ζεστό νερό σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα.
 • Μειωμένο κόστος συντήρησης συσκευών λόγω καθαρής καύσης.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

 • Ξεχάστε τα κοινόχρηστα και τις διαφορές απόψεων ανάμεσα στους συγκατοίκους για το πόσο και πότε θα ανάβει το καλοφιρέρ.
 • Ξεχάστε τα προβλήματα και την παγωνιά όταν κάποιοι δεν πληρώνουν.
 • Με το φυσικό αέριο, τα πάντα είναι δική σας υπόθεση και επιλογή.

ΕΥΚΟΛΙΑ

 • Το φυσικό αέριο προσφέρει ενέργεια τη στιγμή που θέλετε και μπορείτε να το κλείσετε αμέσως μετά, καθώς ο διακόπτης βρίσκεται μέσα στον χώρο σας.
 • Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στη χρήση και δεν έχετε το πρόβλημα της παραγγελίας πετρελαίου και της μέριμνας για το «πόσο υπάρχει ακόμα στη δεξαμενή.»

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

 • Δεν υπάρχουν καπνοί, μουτζούρα, λερωμένες συσκευές και ρύπανση στο περιβάλλον.
 • Δεν υπάρχει πετρέλαιο που περίσσεψε από τον προηγούμενο χειμώνα και σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ενοχλεί με τις αναθυμιάσεις του.
 • Τα προϊόντα καύσης του φυσικού αερίου είναι διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Αυτό διευκολύνει την συντήρηση και, φυσικά, μειώνει το κόστος της.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΧΩΡΟΥ

 • Δεν χρειάζεστε δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου. Οι νέου τύπου λέβητες είναι μικροί και τοποθετούνται στον τοίχο. Ουσιαστικά δεν δεσμεύεται καθόλου χώρος. Αντιθέτως, απελευθερώνεται ο χώρος του λεβητοστασίου και της δεξαμενής πετρελαίου, τον οποίον μπορείτε να αξιοποιήσετε ως αποθήκη.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 • Όλες οι εταιρείες φυσικού αερίου εφαρμόζουν τον Ευρωπαϊκό Τεχνικό Κανονισμό που εγγυάται τα υψηλότερα επίπεδα ασφαλείας.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

 • Με το φυσικό αέριο μπορείτε ανά πάσα στιγμή να παρακολουθείτε την κατανάλωση ώστε να εφαρμόζετε στην πράξη μεθόδους εξοικονόμησης και να μην ξεπερνάτε ποτέ τον προϋπολογισμό σας.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 • Η καθαρή καύση του φυσικού αερίου προστατεύει το περιβάλλον και δημιουργεί καλύτερη ατμόσφαιρα, ειδικά στις πόλεις, όπου, κατά τη διάρκεια του χειμώνα δημιουργείται συχνά αιθαλομίχλη. Αν για ενέργεια χρησιμοποιούσαμε μόνο φυσικό αέριο, η ατμόσφαιρα των πόλεων θα ήταν πάντα καθαρή.


Τι είναι το φυσικό αέριο;

Είναι αέριο που δημιουργήθηκε πριν εκατομμύρια χρόνια από την αποσύνθεση οργανικής ύλης και βρίσκεται σε υπόγειες κοιλότητες ή κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Αποτελείται κυρίως από μεθάνιο (70% – 90%). Μολονότι η χρήση του αναφέρεται στην Κίνα από το 900 π.Χ. περίπου, στην Ευρώπη διαδόθηκε μετά το 1950 και στην Ελλάδα μετά το 2000. Λόγω των πολλών θετικών του ιδιοτήτων (ασφαλές, φτηνό κ.λπ) κατακτάει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά ενέργειας. Υπολογίζεται ότι το 2030 το φυσικό αέριο θα καλύπτει το 1/4 των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών.

Υπάρχει περίπτωση να τελειώσει;

Τα σημερινά γνωστά αποθέματα επαρκούν για αρκετές δεκαετίες χρήσης.

Μυρίζει το φυσικό αέριο;

Όχι. Είναι άοσμο. Όμως για να ανιχνεύεται σε περίπτωση διαρροής έχει προστεθεί μια ειδική ουσία που του δίνει την χαρακτηριστική του οσμή.

Σε τι διαφέρει από το υγραέριο;

Το υγραέριο είναι αέριο σε υγρή μορφή, συνήθως βουτάνιο, προπάνιο ή αιθάνιο που υγροποιήθηκε με μεγάλη πίεση και τοποθετήθηκε σε μεταλλικές φιάλες για να μπορέσει να μεταφερθεί. Αντιθέτως, το φυσικό αέριο είναι κυρίως μεθάνιο. Δεν αποθηκεύεται σε φιάλες και η μεταφορά του γίνεται μέσω του δικτύου. Μπορεί να υγροποιηθεί, οπότε ονομάζεται LNG (Liquefied Natural Gas), για να μεταφερθεί με πλοία ή ειδικά βυτιοφόρα όπου δεν υπάρχει δίκτυο.

Υπάρχει κίνδυνος έκρηξης;

Κανένας. Πρώτον γιατί το φυσικό αέριο δεν βρίσκεται υπό υψηλή πίεση στις σωληνώσεις και στον καυστήρα του δικτύου του καταναλωτή και δεύτερον διότι σε περίπτωση διαρροής, ως ελαφρύτερο του αέρα, συγκεντρώνεται στην οροφή ή φεύγει από τα παράθυρα και τις εξόδους αερισμού του χώρου.

Είναι εύκολο στη χρήση;

Απολύτως. Βρίσκεται πάντα στη διάθεσή σας και όλες οι συσκευές που λειτουργούν με φυσικό αέριο ενεργοποιούνται με το πάτημα ενός κουμπιού.

Είναι οικολογικό;

Ναι. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον και όταν καίγεται έχει τη μικρότερη εκπομπή ρύπων από όλα τα συμβατικά καύσιμα. Δεν είναι τοξικό.

Υπάρχει κίνδυνος από τη χρήση του;

Ουσιαστικά, κανένας. Ο χρήστης δεν έρχεται σε επαφή με το φυσικό αέριο. Εάν τηρηθούν οι προδιαγραφές ασφαλείας κατά την κατασκευή και κατά την συντήρηση, το φυσικό αέριο είναι ο πιο ασφαλής τρόπος παροχής ενέργειας. Ακόμα και σε περίπτωση εξωγενούς καταστροφής (π.χ. σεισμός) που θα προκαλέσει διαρροή και επιπλέον εγκλωβιστεί σε έναν κλειστό χώρο, δεν αναφλέγεται. Ανάφλεξη μπορεί να προκύψει μόνο εάν αναμιχθεί με αέρα σε μία πολύ συγκεκριμένη αναλογία και ταυτοχρόνως υπάρξει, στο ίδιο σημείο, φλόγα ή σπινθήρας.

Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

 • Για θέρμανση χώρων και παροχή ζεστού νερού
 • Για μαγείρεμα και ψήσιμο
 • Για παραγωγή θερμικής/ψυκτικής & ηλεκτρικής ενέργειας
 • Για συσκευές κλιματισμού
 • Για επαγγελματικές χρήσεις, όπου απαιτείται θέρμανση
 • Στη βιομηχανία

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Σε περίπτωση που μυρίζετε αέριο πρέπει:

Να σβήσετε αμέσως τυχόν αναμμένο τσιγάρο και, φυσικά, να μην χρησιμοποιήσετε σπίρτα, αναπτήρα ή άλλη εστία φλόγας.

Να ανοίξετε τα παράθυρα και τις πόρτες του χώρου.

Να μην χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές που μπορεί να προκαλέσουν σπινθήρα (τηλέφωνο, φακό, ηλεκτρικό διακόπτη).

Να κλείσετε την κεντρική βάνα παροχής και τους διακόπτες όλων των συσκευών φυσικού αερίου.

Εάν πρέπει να μετακινηθείτε στον χώρο να χρησιμοποιήσετε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ. Εάν πρέπει να ενημερώσετε κάποιον στον χώρο διαρροής χτυπήσετε την πόρτα του και όχι το κουδούνι.

Να ενημερώσετε τον διαχειριστή του δικτύου της περιοχής σας στα τηλέφωνα:

ΕΔΑ Αττικής 11322 & 8001111330 (με αστική χρέωση)
ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας 1032 & 8001187878 (από σταθερό χωρίς χρέωση)
ΔΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας 8001122222 & 2105551666.