Επιδότηση  Συσκευών

Ημερομηνίες, προϋποθέσεις, διαδικασία και όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε!

Το Πρόγραμμα επιδότησης νέων ηλεκτρικών συσκευών για αντικατάσταση παλιών και κοστοβόρων, το οποίο ανακοινώθηκε πρόσφατα, αποτελεί ανάσα οικονομίας για πολλά νοικοκυριά. Οι παλιές συσκευές εκτός από κοστοβόρες είναι, φυσικά και ενεργοβόρες, η αντικατάστασή τους, συνεπώς, αναμένεται να συμβάλλει, παράλληλα, στη  μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του ενεργειακού αποτυπώματος στο περιβάλλον.

Τα οφέλη του Προγράμματος, και κυρίως η έκπτωση η οποία μπορεί να αγγίξει και το 50% του κόστους, θα τα απολαύσουν χιλιάδες οφελούμενοι, αρκεί να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Ας τα δούμε όλα με τη σειρά.

Ποιες συσκευές επιδοτούνται;

  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες
  • Κλιματιστικά

Απόλυτη προϋπόθεση για το δικαίωμα επιδότησης είναι η προς αντικατάσταση συσκευή να λειτουργεί.

Δυστυχώς, ηλεκτρικές κουζίνες και πλυντήρια ρούχων και πιάτων δεν περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα.

Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση;

Το Πρόγραμμα είναι συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά 200.000 νοικοκυριά. Δικαίωμα αίτησης έχουν όλοι ανεξαιρέτως, ωστόσο, προτεραιότητα θα δοθεί στα ευάλωτα νοικοκυριά, στις οικογένειες με ΑΜεΑ και στις μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το ύψος της επιδότησης θα ορισθεί κατά περίπτωση, ανάλογα με τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Όσο χαμηλότερο το εισόδημα τόσο υψηλότερο το ύψος της επιδότησης που μπορεί να φτάσει να καλύψει και το μισό κόστος της νέας συσκευής.

Μέχρι πόσες συσκευές μπορούν να αντικατασταθούν σε κάθε νοικοκυριό;

Μέχρι τρεις.

Πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις;

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά, στο Taxisnet, σε ειδική πλατφόρμα, στην οποία ο ενδιαφερόμενος θα μπαίνει με τους κωδικούς του. Η υποβολή της αίτησης, μπορεί, εξ ονόματος του ενδιαφερόμενου, να πραγματοποιηθεί από τον λογιστή του ή ακόμη κι από το κατάστημα λιανικής που έχει επισκεφτεί. Στην αίτηση θα δηλώνονται οι συσκευές που ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να αντικαταστήσει, το ΑΦΜ του κι ένας λογαριασμός τραπέζης. Το ύψος της επιδότησης θα αξιολογείται αυτόματα, βάσει των εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Ποια είναι η διαδικασία αντικατάστασης;

Η επιδότηση θα χορηγείται στον ωφελούμενο με εκπτωτικό κουπόνι το οποίο θα λαμβάνει αυτόματα με την υποβολή της αίτησης. Στη συνέχεια, το ποσό θα αφαιρείται απευθείας από την τιμή της νέας ηλεκτρικής συσκευής.

Κατά την τοποθέτηση της νέας συσκευής θα συλλέγεται η παλιά, η οποία θα οδηγείται στην ανακύκλωση.

Πότε ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων;

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εξαγγελίες, η έναρξη υποβολής προγραμματίζεται για τον Μάιο.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ