Ηλεκτρικό ρεύμα , ο δεκάλογος της προστασίας!

Είναι το …φως μας! Ο καφές μας, η συντήρηση των τροφίμων μας, η καθαριότητα του σπιτιού μας, η φροντίδα των ρούχων μας… Είναι το Ηλεκτρικό ρεύμα!  Απαραίτητο στοιχείο της ζωής μας για την κάλυψη πολλών και βασικών αναγκών της καθημερινότητάς μας.

Ωστόσο, όταν γίνεται απρόσεχτη χρήση, το Ηλεκτρικό Ρεύμα από ευλογία μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο τόσο για την υγεία όσο και την ίδια τη ζωή. Οι βασικότεροι κίνδυνοι είναι:

 • Ηλεκτροπληξία
 • Πυρκαγιά
 • Έκρηξη

Είναι, άρα, ζήτημα θεμελιώδους σημασίας να είμαστε, ως χρήστες, ενημερωμένοι σχετικά με τους κανόνες προστασίας και να τους εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα, τόσο για την προστασία της ζωής μας και των αγαπημένων μας προσώπων που διαβιούν μαζί μας όσο και για την διασφάλιση της περιουσίας μας.

Λόγοι :

 1. Μη χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή με βρεγμένα χέρια ή σε υγρό περιβάλλον! Σε περίπτωση χρήσης θερμαντικού σώματος στο μπάνιο, βεβαιωθείτε πως η συσκευή είναι κατάλληλη για τον χώρο, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
 2. Μη χρησιμοποιείτε πρίζες που έχει αποκολληθεί από τη θέση τους. Καλέστε αδειούχο ηλεκτρολόγο και μην επιχειρείτε να τις διορθώσετε μόνοι σας. Για την αποφυγή της εμφάνισης του προβλήματος, αποσπάτε το φις από την πρίζα κρατώντας αυτό και όχι τραβώντας το καλώδιο.
 3. Μη χρησιμοποιείτε μία ηλεκτρική συσκευή εάν διαπιστώσετε πως το καλώδιό της είναι φθαρμένο, καθώς υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος και πρόκλησης πυρκαγιάς. Αντικαταστήστε τα φθαρμένα καλώδια άμεσα.
 4. Μην τοποθετείτε φις τύπου «σούκο» σε τριπολική πρίζα. Χρησιμοποιείστε τον ειδικό αντάπτορα.
 5. Μην λειτουργείτε ταυτόχρονα πολλές ηλεκτρικές συσκευές συνδεδεμένες στο ίδιο πολύπριζο. Τα πολύπριζα, όπως και τα «ταυ», είναι κατασκευασμένα ώστε να αντέχουν ορισμένη ένταση ρεύματος (συγκεκριμένα αμπέρ) που αναγράφεται επάνω τους. Η υπερθέρμανση λόγω υπερφόρτωσης ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς .
 6. Εάν έχετε την παραμικρή υποψία οσμής καμένου στο χώρο σας, κατεβάστε το γενικό και καλέστε ηλεκτρολόγο.
 7. Μην αφήνετε αναμμένα διακοσμητικά λαμπάκια (όπως του χριστουγεννιάτικου δέντρου) όταν απουσιάζετε από το σπίτι ή όλη τη νύχτα ενώ κοιμάστε.
 8. Εάν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά και κατοικίδια ζωάκια, επιβάλλεται η κάλυψη των πριζών με ειδικά καπάκια ασφαλείας και των καλωδίων με προστατευτικά κανάλια απόκρυψης.
 9. Μην καλύπτετε πρίζες, πολύπριζα και μπαλαντέζες με κουρτίνες και χαλιά. Υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.
 10. Μεριμνήστε ώστε ο ηλεκτρολογικός πίνακας του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας να διαθέτει αυτόματη διακοπή τροφοδοσίας (αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης ή ρελέ διαρροής).

! Σε οποιαδήποτε περίπτωση έχετε αμφιβολία ή αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με τα ηλεκτρολογικά του χώρου σας απευθυνθείτε σε αδειούχο ηλεκτρολόγο!

 

ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ