Ο Δωδεκάλογος της Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Για έναν ζεστό και οικονομικό χειμώνα!

 1. Κρατήστε τη ρύθμιση του θερμοστάτη σταθερή, σε θερμοκρασία 1ο χαμηλότερα από την επιθυμητή. Έτσι, θα  διατηρήσετε το σπίτι ζεστό, μειώνοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση ενέργειας.
 2. Προτιμήστε θερμοστάτη  που λειτουργεί αυτόματα , χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας και ανεβάζοντάς την ξανά στην επιθυμητή θερμοκρασία το πρωί. 
 3. Μη σκεπάζετε τα θερμαντικά σώματα και διατηρήστε μία ελεύθερη ζώνη γύρω τους, απομακρύνοντας αντικείμενα και έπιπλα.
 4. Τοποθετήστε φύλλα αλουμινόχαρτου ή θερμομονωτικές πλάκες αλουμινίου στον τοίχο πίσω από τα θερμαντικά σώματα. Έτσι, πολλαπλασιάζεται η θερμότητα του χώρου και μειώνεται η κατανάλωση.
 5. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία νερού στον λέβητα σε βαθμούς κάτω των 60Ο C.
 6. Μην αμελείτε την ετήσια συντήρηση λέβητα. Ένας καλά συντηρημένος λέβητας καταναλώνει λιγότερο και αποδίδει περισσότερο.
 7. Αξιοποιείστε τις κουρτίνες και τα παντζούρια. Κρατήστε τα ανοιχτά, τις ηλιόλουστες ημέρες, ώστε να απορροφήσουν οι χώροι θερμότητα και κλείνετέ τα κατά τη διάρκεια της νύχτα προκειμένου να κρατάτε τη ζέστη μέσα στο σπίτι.
 8. Ελέγξτε για σημεία διαρροών θερμότητας σε πόρτες, παράθυρα και άλλα ανοίγματα. Επιδιορθώστε τα κενά με αεροστεγανωτική ταινία. Περιορίζετε, έτσι, την απώλεια θερμότητας και μειώνετε την κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται να θερμάνει τον χώρο.
 9. Μονώστε τους εξωτερικούς σωλήνες μεταφοράς ζεστού νερού στα θερμαντικά σώματα.
 10. Επιλέξτε λαμπτήρες Led χαμηλής κατανάλωσης αντί για κλασικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως.
 11. Χρησιμοποιήστε πολύμπριζα με διακόπτη για τις ηλεκτρικές συσκευές σας. Έχοντας κλειστό τον διακόπτη σταματάει η άσκοπη κατανάλωση ενέργειας από την λειτουργία αναμονής των ηλεκτρικών συσκευών.
 12. Εάν το ψυγείο σας δεν είναι no frost και απαιτεί απόψυξη, φροντίστε να την πραγματοποιείτε σε τακτική βάση για καλύτερη απόδοση της συσκευής και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ